Posted on

Dlouho očekávaná nová kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl. 

Co je to špaldová mouka a jak ji používat?

Jaký je rozdíl mezi celozrnným a vícezrnným pečivem?

Proč je biokuře dražší? A je opravdu i lepší?

Jaké sladkosti jsou pro děti nejvhodnější?

Jak uvařit luštěniny, aby vás nenadýmaly?

Jak rozpoznat a nakoupit nejkvalitnější mléko, maso či zeleninu?

Je zdravější máslo, nebo margarín?

Jíst, či nejíst maso?

Co je to bedýnkování a kde najít svého farmáře?

Čím vším se dá sladit místo cukru a jak?

Co je to quinoa, cizrna, kamut, rýžové mléko či konopný olej?

Jsou biopotraviny opravdu zdravější?

Odpovědi na všechny tyto a mnoho dalších otázek najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ayurvédy a makrobiotiky.

Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat.

V receptové části kniha přináší spoustu vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.  Vyzkoušejte třeba čočkovo-dýňovou polévku, cizrnu s rajčatovou omáčkou, pomazánku z červené čočky, těstovinový salát s uzeným tempehem, pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou nebo třeba jahelné bramboráky se lněným semínkem, švestkovo-mandlové kuličky.

● Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio ● Kompletní průvodce světem biopotravin ● Odpovědi na mnohé otázky ohledně výživy ● Rady, jak rozpoznat potraviny vysoké kvality ● Přehled vybraných biopotravin na trhu, rady pro jejich nákup a použití v kuchyni ● Přes 60 vyzkoušených receptů a jejich variací

O autorce

Mgr. Hana Zemanová (1975) vystudovala Pedagogickou fakultu UK, založila PRO-BIO Ligu, pobočku Svazu ekologických zemědělců, zaměřenou na osvětu v oblasti ekologického zemědělství a biopotravin. Se svým mužem založila společnost Albio, po jejímž prodeji vybudovali Biopekárnu Zemanka. Hanka je odbornicí na biopotraviny a ekologické zemědělství, autorkou úspěšné Biokuchařky a maminkou tříleté Natálky.

Mgr. Margit Slimáková (1969), poradkyně pro výživu, je garantem odborných informaci v knize. Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK a dokončuje dálkové doktorandské studium výživy na Clayton College of Natural Health v USA. V dizertační práci se věnuje výuce výživy a je autorkou pracovního sešitu zdravé výživy pro základní školy. Je maminkou tři děti a v současnosti žije v Čině.

Nakladatelství Smart Press vydává úspěšné původní české kuchařky s výjimečnou grafickou úpravou a atraktivními fotografiemi: kromě kuchařek Hanky Zemanové např. Kuchařka pro dceru Jany Zatloukalové, která se stala bestsellerem již po třech týdnech prodeje, a její pokračování Vánoční Kuchařka pro dceru, Kuchařka Zpátky domů Hanky Michopulu (vyšla již ve dvou vydáních), Olivová, Mořská a Sladkovodní kuchařka z edice Jídlo jako lék.

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

 

Leave a Reply