Vinná réva je keř s popínavými výhonky, sladké plody (bobule) rostou v hroznech a mají barvu od světle zelené a růžové po fialovou, podle odrůdy. K léčení a vaření se využívají listy révy sbírané na jaře, bobule či šťáva z hroznů, stejně jako hotové víno.
Pokud sáhneme do historie, tak vinařství se věnovali již Egypťané, Řekové a Římané.
Plody vinné révy působí močopudně, žlučopudně a mírně projímavě. Čistí ledviny, podporují redukci váhy, pomáhají při únavě, nervozitě, stejně jako při detoxikaci organismu.
Odjakživa se využívaly jako posilující prostředek ve formě čerstvého ovoce, šťávy či hroznového cukru- glukopuru.
Víno snižuje kyselost žaludečních šťáv, zlepšuje látkovou výměnu a činnost jater, prospívá krvetvorbě, pomáhá léčit záněty průdušek, ledvin a gynekologické záněty.V semínkách plodu je obsažen léčivý olej, lecitin a vanilin.
Vína réva lidově:
-
dar bohů, elixír života, hrozno, krev země, mléko starců, nápoj života a nesmrtelnosti.
Tipy pro děti a maminky
Víno se těhotným a kojícím matkám nedoporučuje kvůli obsahu alkoholu, ale plody, hroznová šťáva, listy a hrozinky velmi prospívají. Hrozny jsou bohaté na vlákninu a pomáhají při zácpě, nejen v těhotenství. Obsahují i kyselinu listovou potřebnou pro krvetvorbu a vývoj plodu miminka, vitamíny skupiny B působí na nervy a mozek a hořčík podporují vstřebávání vápníku a zdraví srdce a svalů.
Šťáva z vinných hroznů je výborným přírodním sladidlem, lze jí sladit dětské přkrmy, přimíchat do nastrouhaného jablíčka, kaše, mkrve atd. Štávu lze kombinovat s dalšími druhy podzimního ovoce- rakytník, jablka, aronie.
Hroznový cukr je zdravější variantou pro použití v kuchyni, než klasický řepný cukr. Také vinný ocet je výborný do salátů, k omývání vlasů pro větší lesk nebo k ošetření pokožky spálené sluncem.
Zdroj: Časopis Aromaterapie, Podzim 2011.