Jednoduchým podzimním a cenově výhodným jídlem pro miminka od ukončeného 9. měsíce jsou brambory s květákem. Na jednu porci potřebujeme: 150 g brambor, 150 g květáku-květákových růžiček, 3 lžíce mléka, 1 lžíce smetany ke šlehání, 1 lžička másla, 1 lžička na jemno posekané petrželky, 1 žloutek.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky asi 2 cm velké, květák omyjeme, rozdělíme na malé košťálky a ve vodě uvaříme. Pokud jsou brambory vařené na malé kousky, tak jsou uvařeny rychle, než celé brambory, proto je klidně můžeme vařit s květákem dohromady. Mléko a smetanu ohřejeme, na to nám stačí pár vteřin ( můžeme ohřát i v mikrovlnné troubě, ale zdravější je klasicky na plotně ) a přidáme k uvařeným bramborám s květákem. Pak je šťouchadlem na bramborovou kaši rozdrtíme nebo rozmixujeme ručním elektrickým mixérem, to je pak jemnější. Po slití vody přidáme lžičku másla, nejlépe rozpuštěného, petrželku a žloutek a vaříme za stálého míchání na plotně jako květákový mozeček. Já ještě po uvaření přidávám malinkou lžičku oleje ( který není geneticky modifikovaný ) kvůli vitamínům ADEK rozpustné v tucích. Máme uvařeno asi za 30 minut.
V jedné porci je 1096 kj/262 kcal. Brambory a květák obsahují vitamín C, který je důležitý pro vazivo, příjem železa a imunitu. Mléko a mléčné výrobky obsahuje vitamín B, který je důležitý pro látkovou výměnu, vytváření nervů a červené krvinky. Žloutek obsahuje vitamín A, který je důležitý pro buněčné stěny a oční purpur. Vitamín A se nejlépe přijímá s trochou tuku.