Posted on

Abychom si mohli z bylinek něco dobrého  “pro naše zdraví” připravit, je nutné znát jaké léčivé bylinky své účinné látky rozpouštějí ve studené vodě a jaké naopak v horké vodě; dále na typu a charakteru každé z rostlinek, a v neposlední řadě také na tom, na jaké zdravotní potíže lze bylinku užívat.

 

Způsoby přípavy bylinek  lze rozdělit do následujících kategorií:


a) bylinné čaje – zápar či nálev a výluh za studena (macerát)

b) tinktury (esence)

c) čerstvá šťáva

d) kaše z bylinek

e) bylinné „parné“ zábaly

f) masti a oleje

g) bylinné koupele – celková anebo sedací

 

Bylinkové čaje

Obvykle se doporučuje 1 čajová lžička čerstvých bylinek na 1 šálek vody. Podobný poměr se doporučuje při použití sušených, drcených bylinek.

Obecně však platí, že sušené bylinky se drtí těsně před použitím a jejich množství se měří v drceném stavu!

 

Nálev (infusum)
Téměř všechny rostliny se louhují vroucí vodou. Nálevy se připravují tak, že přelijeme vařící vodu přes čerstvé či sušené bylinky nasypané do hrnku a necháme stát po určitou dobu pod pokličkou. Čerstvé bylinky vyluhujeme velmi krátce (cca ½ minuty), u sušených o něco déle (cca 1 až 2 minuty)! Připravený čaj musí být světlý, bledožlutý nebo světle zelený; jen tak bude chuťově lahodnější a příjmnější na vzhled

(Chceme-li připravit čaj z kořene, je nutné tento kořen vložit do předepsaného množství studené vody, krátce povařit a tři minuty luhovat.)

Většina nálevů se užívá po doušcích celý den. Vzhledem k tomu, že teplý bylinný čaj má silnější účinky než studený, je vhodné tento čaj nalít do termosky a uchovat si jej teplý- vlažný k dalšímu dennímu popíjení.

 

Studený výluh (macerát
Některé rostliny (např. sléz, jmelí bílé, puškvorec) se vařit nesmějí, neboť působením tepla by ztratily své léčivé účinky, a proto čaj z těchto rostlin získáváme luhováním za studena.

Potřebné množství bylinek necháme vyluhovat ve studené vodě zpravidla 8 až 12 hodin (nejlépe přes noc), potom je mírně nahřejeme, ovšem pouze na teplotu vhodnou k pití. Denní dávku nalejeme do termosky, kterou jsme předtím vypláchli horkou vodou.

Nejlepší způsob užívání léčivých rostlin je výluh za studena smíšený se spařením: tj. rostliny vyluhujeme přes noc v polovičním množství potřebné vody a ráno scedíme. Pak zalejeme rostliny druhou polovinou vřelé vody a opět scedíme. Oba takto získané čaje pak promícháme.

 

Tinktury (tincturae)

Tinktury jsou výluhy, které získáme v 38 a 40% režné či ovocné pálence. Do láhve zlehka naplníme bylinky až po hrdlo a zalijeme pálenkou. Dobře uzavřenou láhev dáme na teplé místo cca při 20 oC na 14 dní (čím déle, tím lépe). Obsah každý den protřepeme. Před použitím tinkturu scedíme a zbytek vylisujeme.

Tinkutury se užívájí vnitřně po kapkách zředěné v čaji, vně naopak při obkladech a masážích. Výhodou tinktur proti odvarům a roztokům je to, že déle vydrží, neboť alkohol působí dobře jako konzervační prostředek.

 

Šťávy (Succi recesites)
Čerstvé rostlinné šťávy se dají užívat vně i zevnitř k odstranění celé řady zdravotních potíží.

Čerstvou šťávu z bylinek získáváme za pomoci kuchyňské odstředivky, která umyté bylinky nejprve poseká, a potom odstředí. Naplníme-li takto získanou šťávu do malých lahviček, můžeme ji v chladničce uchovávat i několik měsíců.

 

Kaše z bylinek

Chceme-li si z bylinek připravit kaši (vhodnou pouze na obklady), umyjeme vhodné rostlinky, položíme na vál a válečkem rozmačkáme na kaši. Takto připravenou kaši naneseme na plátno a přiložíme na postižené místo. Navrch položíme ještě vrstvu vaty a vše převážeme teplým ručníkem

Kašovité obklady je dobré nechat působit celou noc.

 

Bylinné “parné” zábaly

Bylinné “parné” zábaly pro svojí jednoduchost zvládne každý.

Do hrnce dáme vodu a přivedeme ji k varu. Nad ni zavěsíme síto s čerstvými anebo usušenými bylinkami a všechno přikryjeme pokličkou. Teplé a měkké bylinky vyndáme ze síta a zabalíme je do řídkého plátna, které přiložíme na nemocné místo. Vše zabalíme do vlného šátku a zavážeme napevno. Necháme působit zpravidla dvě hodiny.

Pozor! Při parním zábalu nesmí vzniknout pocit chladu!

 

Příprava mastí a olejů

Příprava domácích bylinných mastí a olejů je velmi snadná, neboť se připravuje z dostupných surovin, které zpravidla bývají zastoupeny v každé domácnosti.

Chceme-li si vyrobit bylinnou mast, rozřežeme nadrobno čtyři plné hrsti bylinek, které vmícháme do horkého tuku (500 g vepřového sádla) a necháme krátce zapražit. Poté pánev sejmeme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme přes noc vystydnout. Příští den vše lehce ohřejeme, procedíme  přes lněný hadřík a ještě teplou mast plníme do kelímků či skleniček.

U přípravy oleje se moc nezapotíme. Láhev po hrdlo naplníme květy či listy a přelijeme horkým olivovým olejem tak, aby byl olej dva prsty nad bylinkami. Poté necháme 14 dní odležet na teplém místě na slunci.

Leave a Reply