1. Bílkoviny – nahrazují a budují opotřebené tkáně. Najdeme je v mléce, sýru, mase, vajíčcích, obilném zrnu a v luštěninách.
2. Glycidy – škroboviny a cukry, které se v těle spalují a uvolňují energii. Jsou v chlebu, moučných pokrmech bramborách, cukru.
3. Nerostné látky – dodávají potřebné látky pro stavbu kosti a zubů, zvyšují odolnost zdraví. Jsou v mléce, zelenině, ovoci. Jód obdrží člověk z dobré pitné vody i z potravin. U nás se přidává jód do soli, aby byla kryta potřeba pro lidský organizmus.
4. Tuky – také se spalují na energii. Jsou v másle, sádle oleji a tučném sýru, v máku, oříšcích.
5. Vitamíny – stačí v nepatrném množství, ale jsou nezbytně potřebné pro udržení života. Najdeme je v mléce, výrobcích z mléka, ve vejcích, mase, obilných pokrmech, zelenině, ovoci.