Ingredience: hrnek přebrané čočky, 2 brambory, 1 mrkev, kousek celeru, 1 menší cibule, kousek másla, hladká mouka, ½ stroužku česneku, majoránka
Postup: Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou.
Postup v tlakovém hrnci: Přebranou čočku namočíme přes noc do studené nesolené vody, kterou pak nesléváme. Doplníme vodou, aby čočka byla potopená a vaříme doměkka (nakonec ji můžeme prolisovat). Použijeme-li tlakový hrnec, namáčíme čočku jen 2 hodiny před vařením. Dobře provaříme, doplníme mlékem, necháme přejít varem a osolíme. Podáváme s osmahnutou houskou.