Naše sousedka Dáša z vloček dělala vlastní vločkové müsli, kterému říkala granola. Bylo to, pravda, v době, kdy se nám o nepřeberných druzích müsli v obchodní síti ani nesnilo. Ale i dnes, kdy si můžeme koupit cereálie, na jaké máme chuť, stojí tento recept za vyzkoušení.
Na 1 pekáč granoly
9 šálků ovesných vloček
3 šálky kukuřičné mouky
1 šálek sójové mouky
1 šálek mletého kokosu
1 šálek sekaných vlašských ořechů
1 šálek rozinek
1 ½ šálku obilných klíčků
½ šálku slunečnicových semínek
½ šálku sezamových semínek
1 ½ šálku dobrého slunečnicového oleje
1 šálek medu
¾ šálku vody
1. Všechny sypké suroviny vsypeme do pekáče a dobře promícháme.
2. Olej, med a vodu smísíme zvlášť a metličkou rozšleháme, aby výsledkem byla hladká řídká pasta.
3. Na pekáči dobře promísíme suché i mokré přísady a pečeme jednu a půl až dvě hodiny při 100–150 stupních. Občas se do trouby podíváme, aby se nic nepřipeklo, a směs dobře promícháme.
4. Po upečení necháme vychladnout. Vychladlou granolu nasypeme do sklenic, rozdáváme sousedům, přidáváme do jogurtu nebo jen tak jíme z misky. Je to dobrota!
Zdroj: Kuchařka pro báječné tchýně, Helena Chvátalová, vydavatelství Smart Press, www.smartpress.cz