Hluchavka bílá je rostlina, jejíž čtyřhranná lodyha vyrůstá do výšky 20 až 60 cm. V úžlabí chlupatých listů se tyčí bílé, květní korunky zasazené do zelených kalichů.
Sbíraná část a období:
Sbíráme bílé květní korunky bez zelených kalichů v období od dubna až do září.
Způsob sběru, sušení a uchování:
Květy sbíráme a vytrháváme z plně rozkvetlých rostlin nelépe rukou, a to od vrcholku postupně dolů. Sbíráme vždy za suchého počasí, nikdy za vlhka, protože květy snadno podléhají zapaření, a následně hnědnou. Květy sušíme na suchém, stinném a hlavně dobře větraném místě. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 40°C. Dobře usušený květ má bílou nebo slabě nažloutlou barvu. Sesychací poměr hluchavky se odhaduje v poměru 8:1. Skladujeme v suchu v papírových sáčcích anebo v dobře uzavřených nádobách.
Léčivé účinky:
Hluchavka bílá má všestranné použití, ať už samotná v nálevu nebo v čajových směsích a koupelích, tak i v samotné kuchyni. Na jaře lze mladé, ještě nekvetoucí rostliny použít do jarní polévky, salátů či jako náhražku klasického špenátu.
Vnitřně ji užíváme převážně na pročištění krve a onemocnění horních cest dýchacích. Lidé, kteří trpí na záněty močového měchýře a nemoci ledvin, tato bylinka snadno uleví. Obdobné účinky slibuje i při migrénách, předmenstruačních potížích a u mužů při prostatě. Pomáhá při kašli, rýmě a proti nespavosti. Zevně ji lze užít jako obklad na rány, vyrážky a vředy kůže, otoky a křečové žíly.
Vzhledem k tomu, že se z natě uvolňuje žluté barvivo, lze ji používat k přebarvení vlasů na plavo!
Čaj z hluchavky
Dvě čajové lžičky květů vložíme do 200 ml vařící vody a 10 až 15 minut vaříme. Po uvaření scedíme a popíjíme po malých doušcích.
Odvar na studené obklady
45 g sušených květů krátce povaříme v 1 litru vody a necháme 10 minut odstát.