Nesnášenlivost laktózy může potkat kohokoli, i když je nečastější u osob afrického, asijského či indiánského původu. Většinou k tomu dochází ve věku kolem 3 či 4 let; může se však objevit kdykoli. Často byly v rodině už dříve s trávením mléka problémy. Příznaky mohou být mírné až vážné. Do dvou hodin po požití mléka se objevují křeče, nadýmání, větry a průjem. Někteří lidé, kteří nesnášejí laktózu, mohou jíst mléčné výrobky, jako jsou jogurty či sýry, protože laktóza se při výrobě rozkládá. Jiní trpí příznaky při požití sebemenšího množství mléčných výrobků. Pokud dítě snáší jiné mléčné produkty, je řešení snazší. Můžete koupit přípravky s enzymy laktózy a mléko se sníženým obsahem laktózy. Sójové mléko nemusí být řešení, protože řada dětí, které nesnášejí laktózu, jsou citlivé i na sóju. Alternativními zdroji vápníku je rýžové mléko s přidaným vápníkem, pomerančový džus s kalciem a také konzervované ryby s kostmi (losos, sardinky), tofu, brokolice, cizrna a tmavě zelená listová zelenina. Potřeba vápníků se s věkem mění. Děti od 1 do 3 let potřebují 500 miligramů denně, děti ve věku 4-8 let 800 mg a děti ve věku 9-18 let 1300 mg. Když budete sledovat obsah vápníku u jiných potravin, lze tyto nároky poměrně snadno splnit.