Už tři měsíce před porodem se doporučuje stabilní hmotnost a dobře vyvážená, pestrá strava. Žena nemá do gravidity nastupovat s vyčerpanými zásobami živin, k čemuž dochází po redukčních dietách. Říká se, že jaké je zdraví maminky před početím, takové bývá zdraví novorozence. Výživa ovlivňuje metabolismus matky, ale i vývoj plodu. Ideální potravinou pro těhotnou ženu je zelenina a ovoce. Při konzumaci syrové zeleniny se také doporučuje dbát na nezbytné dodržování hygienických zásad. Rajčata, květák, brambory i citrusové plody obsahují kyselinu askorbovou (vitamin C), který je významným lapačem volných radikálů a podílí se na správné funkci buněk, hormonů a posilují obranyschopnost organismu. Citrusové plody však velmi často alergizují. Zařazujemeli do těhotenského jídelníčku v několika porcích denně 400 gramů zeleniny i ovoce máme jistotu, že děťátku ani nám nebudou chybět vitaminy a minerály.
Radikály – vysoce reaktivní částice, která zvyšuje oxidativní charakter a posiluje redoxní reakce vnitřního prostředí organizmu (krve, tkání, orgánů, buňky), snižuje hladinu antioxidantů (antioxidační rezistenci) vnitřního prostředí organizmu a stává se tak radikálem biologickým.