Tento druh pečiva se podle velikonční tradice peče na Zelený čtvrtek. Dělají se různé tvary a po upečení se maže medem.
Co k tomu potřebujete?
500 g hladké mouky, 50 g droždí, 1 lžíce pískového cukru, ¼ litru mléka, 50 g másla, 1 vejce,sůl, tuk na vymazání plechu,1 lžíce medu a 2 lžíce smetany na potření.
Jak jidáše připravit?
Hladkou mouku prosijeme a utvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout. Poté vmícháme rozehřáté máslo, zbylé mléko, vejce a z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, které vyválíme na válečky, potřeme rozšlehaným vejcem a hned pečeme dorůžova. Ještě horké jidáše potřeme nahřátým medem smíchaným se smetanou.
Pokud nemáte tolik trpělivosti a zručnosti na přípravu jidášů, vykrajujte ze silnějšího plátu těsta malá kolečka, ta ozdobně propíchněte vidličkou a upečte.
Myslím si, že je to velice hezká tradice. Nechte se tedy inspirovat a upečte si tyto výborné jidáše na Zelený čtvrtek. Zašlete foto a napište nám do redakce, jak se Vám to podařilo. Vaše příspěvky uveřejníme. Těšíme se.