Motto: V medu a v mléku nejvíce léku.
Lidová moudrost
Med byl vůbec prvním produktem, který lidé začali využívat. Byl od pradávna obecně velmi ceněnnou a uznávanou potravinou. Písemné známky o něm zanechali už staří Egypťané, kteří jej využívali při balzamování těl a výrobě léků.
Medem se rozumí potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin, výměšků hmyzu na povrchu rostlin, nebo na živých částech rostlin včelami, které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydrovat a zrát v plástech. Takto zní definice.
Med lze označit za potravinu s výrazným dietetickým účinkem zlepšující fyzickou kondici jedince. Med kromě jeho přírodní podoby je využíván také v potravinářství při výrobě perníků a dalších cukrářských výrobků.
Bylo dokázáno, že med má celou řadu léčivých účinků
K základním léčivým účinkům medu patří:
– působí antibioticky a protizánětlivě
– podporuje zažívací pochody a zlepšuje trávení
– posiluje centrální nervovou soustavu a psychiku
– celkově působí jako kardiotonikum, posiluje srdce
– zvyšuje detoxikační schopnost organismu
– je zdrojem okamžitě využitelné energie
– rychle se vstřebává
– zlepšuje a urychluje hojení ran, používá se při léčbě popálenin
– obousměrně reguluje mírnější formy průjmu a zácpy
– zlepšuje a prohlubuje spánek
– čistí pleť, např. při akné
– působí léčebně při anémii, zejména ve spojení s pylem
– je nezbytným podpůrným prostředkem při jaterních nemocech a chorobách slinivky
– je nezbytným podpůrným prostředkem při léčbě nemocí z ozáření
– napomáhá k léčení cévně podmíněných bolesti hlavy – migrény
– je nepostradatelný při léčbě kocoviny
– je všeobecně posilující
– podporuje růst imunity
– u diabetků lze med konzumovat, ale opatrně, dávat přednost medu akátovému
je vhodný při léčbě bolestí hlavy, způsobených například při otřesu mozku
– jednorázově zvyšuje výkonnost
– pomáhá léčit virová onemocnění s teplotou i bez ní, katary horních cest dýchacích
– záněty nosohltanu (výplachy nosu mírně osolenou medovou vodou)
Několik čísel o medu:
Průměrná spotřeba medu v ČR je 0,7 kg na obyvatele.
Jedno včelstvo vyprodukuje 20 až 40 kg medu ročně.
Med necukernatí, ale krystalizuje.
Rozehřívat med se doporučuje při 35 až 45 stupních.
Na čajovou lžičku se vejde 30 g medu.
Na 1 kg medu uletí včely 280 tisíc km.
V roce 2003 bylo v ČR 51 tisíc včelařů a 480 tisíc včelstev
Med a naši nejmenší
Běžnou dávku medu činí pro dospělého člověka 3-4 čajové lžičky denně, dětská se pohybuje od 1 mocca lžičky pro kojence až po 2 čajové lžičky pro děti nad 10 let. Podávání většího množství medu je kontraindikováno diabetikům 1. typu, na inzulínu závislým. Při hypoglykemickém kómatu je výhodnější podat med, nežli obvyklou kostku cukru.
Med částečně narušuje zubní sklovinu,ale nemůže konkurovat oblíbené Coca- cole. U řady lidí může med vyvolat alergické reakce a projevy nesnášenlivosti.
Názory na užívání medu u kojenců se různí. Některá literatura doporučuje med podávat, jiná ne. Dříve se podával med dětem na dudlík pro klidnější spánek. Způsoboval ale vznik tzv. medových zubů.
Med má sedativní účinek a působí na zklidnění dětí.
Noční pomočování dětí
Často přetrvává do dospělosti (neuróza). Od 17 hodiny omezíme příjem tekutin v potravě, před spaním povinně vymočit a dáme lžíci medu, týden budíme dítě po 24 hodině, necháme vymočit, ve dne prodlužujeme interval mezi močením a stav se úplně stabilizuje. Děti mívají živé sny, med jim přináší klidný spánek a jejich psychika se zlepší.
Ženy v těhotenství
Doporučuje se zvýšená konzumace medu pro celkové zlepšení průběhu těhotenství. Využíváme sedativního účinku medu, stopové minerály vápník a fosfor i ostatní, přispívají ke zvýšení odolnosti organizmu dítěte a k uklidnění a vylepšení výživy matky a ke zlepšení její psychiky.
Med je tedy výbornou potravinou, která by neměla chybět v žádné domácnosti.
Zdroj:
Zentrich J.A.: Apiterapie, Eminent, Praha 2003
Titěra D.: Včelí produkty mýtů zbavené, Nakladatelství Brázda, Praha 2006
Přidal A.: Včelí produkty, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2003
www.vcelarstvidolezal.cz
www.hodnymed.cz
www.vcelarenihrou.cz
www.vcelistraz.cz