Co potřebujeme:
Těsto: 250 g másla, 3 vejce, 300 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 1 lžička sody, 100 ml mléka, 3 lžíce medu
Krém: 500 ml mléka, 6 lžic krupice, 2 lžíce krupicového cukru, 200 g másla, půl plechovky salka, dále: 100 g mletých ořechů, rum
Postup přípravy:
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme, pořád zahříváme na plotýnce. Nakonec přidáme celá vejce, důkladně promícháme jen co se spojí s ostatním, hmota by měla být mírně teplá. Těsto (je tekuté) rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme natenko a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C). Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme s ořechy. Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.
Krém: Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do vlažné po kouskách vešleháme změklé máslo a salko. Necháme uležet 1-3 dny, pak krájíme na řezy.
Dobrá rada: V dnešní době se dá koupit již hotové salko, takže je nemusíte vařit, což je pro většinu maminek určitě výhoda a tím si ulehčí práci s tímto dobrým moučníkem a určitě se do něj brzy pustí. Jako rodina ho milujeme. Největší pomocník je pro mě manžel, protože on umí krásně vyříznout všechny pláty, prostě se nezapře. Stavíme akorát domeček svépomocí, takže je mu měření a přesnost velice blízká. Takže všem dobrou chuť. Ze začátku jsem měla obavy, ale je to velice jednoduché. Moučník se dá dělat na etapy, což se dvěmi dětmi jinak nejde.