Posted on

Ilustrační snímek 1Spirulina je sinice žijící ve sladkých vodách s vysokým pH a vysokou koncentrací uhličitanů. Je považována za jeden z nutričně nejúplnějších potravinových doplňků. Právě proto se řadí mezi takzvané superfoods tedy super potraviny.
„Osahuje více než 60 procent bílkovin, dále obsahuje složité sacharidy, železo, vitamíny A, K a B,“ vysvětluje jedinečnost této sinice doktorka Lenka Čadová, vedoucí oddělení vývoje společnosti Valosun.
Spirulina je rovněž bohatá na chlorofyl, mastné a nukleové kyseliny a lipidy. Má také vysoký obsah karotenoidů, které mají antioxidační účinky. Je to potravina s nejvyšším obsahem betakarotenu, kterého obsahuje desetkrát více než mrkev.


„Taktéž se může pochlubit i svým vysokým obsahem vlákniny. Tím stimuluje střevní mikroflóru a napomáhá tak správné funkci střev a zažívání a zrychluje metabolismus, takže je vhodná jako doplněk stravy i při boji s obezitou. Doporučována bývá také pro svou vysokou antioxidační schopnost,“ popisuje Lenka Čadová.
To ale není vše k čemu se spirulina hodí. Mezi její pozitivní účinky patří snižování vysokého krevního tlaku, hladiny cholesterolu, zlepšování stavu pleti či pomoc při artritidě a osteoporóze. Doporučit lze také všem lidem, kteří se často stresují, nezdravě či nepravidelně se stravují a nemají dostatečný pohyb.
Díky svým unikátním účinkům je spirulina v poslední době velmi populární. Zájem o tuto sinici, stejně jako o další superfoods, způsobil, že už není k dostání jen samotná, ale je součástí i jiných výrobků. Z osvědčených přírodních přípravků, které jej obsahují, lze doporučit například nápoj Naturefood.
„Ten díky kombinaci vitaminů, minerálů, kvalitních živin, vlákniny, enzymů, antioxidantů, bylin a ovocných extraktů obsahuje v jedné dávce vše, co organismus potřebuje,“ vysvětluje Čadová.

Leave a Reply