Nastávající maminky. Chcete zdravě mlsat, připravte si tyto ovesné sušenky.
24 sušenek o průměru 5 cm
Suroviny:
tuk na potření plechu
10 vypeckovaných datlí
6 lžic koncentrátu ovocné šťávy
2 lžíce rostlinného oleje
1 a ½ šálku ovesných vloček
1 šálek rozinek
¼ až ½ šálku sekaných ořechů
¼ až ½ lžičky mleté skořice
1 bílek
Příprava:
Troubu rozehřejeme na 170 C. Plecha na pečení potřeme tukem.
V malém rendlíku smíchejte datle a kocentrát ovocné šťávy. Uveďte do varu a při mírné teplotě nechte si 15 minut zvolna vařit, dokud není ovoce měkké. Vložte směs do mixéru nebo do robotu a důkladně ji rozmixujte. Potom ji nalijte do mísy, přidejte olej, ovesné vločky, rozinky, sekané ořechy a skořici a smíchejte.
V jiné míse ušlehejte vaječný bílek. Lehce ho vmíchejte do předchozí směsi. Lžící dávejte hmotu na plech tak, aby mezi jednotlivými sušenkamai byla mezera asi 5 cm.
Pečte 10 až 12 minut dozlatova.
Varianta s čokoládou:
Vynechejte skořici a rozinky a přidejte ½ šálku nahrubo nasekané kvalitní hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa.