Tyto dva spolu související neduhy zpravidla zaútočí v poslední třetině těhotenství. Některé ženy tak poprvé zažívají problémy s trávením a jsou tím velice zaskočeny. Proč právě teď? Během těhotenství se zpomaluje celé trávicí ústrojí. Následkem toho se uvolní svaly žaludku a hltanu (trubice vedoucí z úst do žaludku). Díky tomu se trávicí kyseliny, které normálně zůstávají v žaludku, vracejí zpět hltanem do úst. Kyseliny působí pocit pálení v hrdle (říká se tomu pálení žáhy). Zažíváte strašnou chuť starého jídla a žaludečních kyselin v ústech.
K prevenci pálení žáhy a špatného trávení vyzkoušejte následující doporučení:
- Jezte malé porce, ale často. Žaludeční kyseliny tak budou pracovat na trávení a nebudou stoupat zpět.
- Vyhněte se tučným jídlům.
- Jezte ve vzpřímené poloze (gravitace pomáhá!). A nejezte těsně před spaním.
- Žvýkejte žvýkačku, abyste přehlušily hořkou pachuť v ústech.
Neužívejte žádné volně prodejné léky, jako jsou např. antacida proti překyselení, aniž byste se poradili s lékařem, porodní asistentkou nebo lékárníkem.