Posted on

Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med. Ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý. Na základní med je potřeba 300 až 400 květů smetanky, 2 l vody a 2 až 3 kg krystalového cukru.  S jeho přípravou postupujeme obdobně jako u níže popsaného medu.

Pampeliškový med se skořicí

Suroviny: 2 l vody, 300 ks květů smetanky, 7 ks hřebíčku, 2 ks pomeranče, 1 ks skořice, 2 až 3 kg krystalového cukru, 2 ks citronu

Postup: Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony, a také skořici s hřebíčkem. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs nemáme louhovat do druhého dne.

Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pozor, medík má tehdenci na plotně utíkat z hrnce! Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.

Pampeliškový med s citrónem

Suroviny: 2 ks citronu, 400 ks květů pampelišek, 2 l vody, 2 až 3 kg cukru krystal

Postup: Dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

Pampeliškový med s citrusy

Suroviny: 400 ks květů pampelišek, 1 kg cukr krystal, 1/2 pomeranče, 1 citron, 1 a 1/4 l vody

Postup: Opet dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

 

 

 

 

Leave a Reply