Jarní příroda je velice krásná. Zdobí ji totiž několik nádherných rostlinek. Rostlina o které je řeč má typicky žlutavou barvu. Je poslem jara a sluníčka. Pro děti oblíbená k hrám, pro hospodyňky výborná surovina na jarní med, saláty, pro zahrádkaře a majitele trávníků nevítaný host, v lidovém léčitelství hojně využívaná léčivka. Ano, řeč je o pampelišce neboli smetance lékařské, mléčném lupenu, hadím mlíčí.
Smetanka lékařská je hojně rozšířená trvalka 5 – 40 cm vysoká s velkou odolností a schopností růst kdekoliv a v hojném počtu. Pampeliška je objevuje v bylinkářských tradicích po celém světě, včetně amerických Indiánů, Arabů, Číňanů a Evropanů. V Arábii ji používaly od 11. století do směsí bylin na čištění krve.
K léčení se využívá kořen, list a kvetoucí nať. Pampeliška se hodí pro jarní očistu jater.
Účinky pampelišky na organismus:
čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla
podporuje trávení a látkovou výměnu, pomáhá proti zácpě
je močopudná
používá se při poruchách jater, ledvin, močových cest, žlučníku
snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků
pomáhá revmatikům
pampeliškový med je výborný proti kašli
pampeliškové mléko se používá k léčbě kuřích ok a bradavic
snižuje krevní tlak
Pampeliška se řadí mezi nejlepší druhy zelené zeleniny v Evropě. Obsahuje hodně vápníku, draslíku, vitamínu K, vlákninu, je zdrojem beta – karotenu a vitamínu A.
Z čerstvých mladých lístků se lisuje šťáva a používá se při jarních očistných kúrách.
Mléčná šťáva je lehce jedovatá. Při doteku může vzniknout kontaktní dermatitida.
Využití v kuchyni
Listy pampelišky lze využít v kombinaci s další listovou zeleninou do výborných salátů. Hořkosladký kořen lze orestovat společně s karotkou a další zeleninou přidat do polévky, či podusit s cibulí a česnekem. K kořene je možné připravit i vynikající detoxikační čaj, zdravý pro játra.
Z květů např. domácí pampeliškový med nebo sirup.
Listy využíváme nejen na salát, ale i do vaječné omelety. Listy pampelišek pro využití v kuchyni sbíráme v březnu a dubnu nejlépe do Velikonoc, pak hořknou.
Z praženého kořene pampelišky se vyrábí náhražka kávy. Čaj se připravuje ze sušených kořenů nebo lístků.
Suroviny:
400 ks hlaviček pampelišky, 2 litry vody, 3 citróny, 2 kg cukr krystal
Postup:
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.
Pampeliška pro těhotné a kojící ženy
Při dodržování předepsaných dávek nemá vedlejší účinky. Její hořké látky, ale mohou přecházet do mateřského mléka a miminko jej může odmítat. Pampeliškový čaj i salát je silně močopudný, což může těhotným činit potíže. Nepijeme jej proto večer před spaním.
Pampeliška jako zdroj zábavy pro děti
Při pobytu na zahradě s dětmi, či procházkách do přírody se určitě setkáte s krásně žlutavě zbarvenými květy. Dětem se budou moc líbit. Děvčátkům můžete uplést věneček, chlapcům náramky. Batolátka vám zajisté pomohou se sběrem květů na med. Bude to pro zábavná činnost. Pozor si dávejte na včelky, které pampelišky opylují, také na klíšťata, která se na jaře v trávě hojně vyskytují. Maminky ale nebudou mít velkou radost, protože žluté květy dokáží veškeré oblečení pěkně umazat. Užívejte si tyto jarní procházky přírodou. Pampeliška brzy odkvete a po žlutých květech zůstane jen bílé chmýří. Poučte děti, ať je zbytečně netrhají, protože ve vázičce vám uvadnou a nebou tak krásné jako venku.
Zdroj:
Bohne, Volk, Dittus- Bar, Léčivé bylinky ve vaší zahrádce a kuchyni, Computer Press, Brno, 2011
Bowden J.: 150 nejzravějších potravin na světě, Fortuna Libri, Praha 2011
Staňková – Krohnová, M.: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha, 2009