Sladkosti mají děti samozřejmě nejraději. Vzpomeňte si na sebe. Problémem je nebezpečí vzniku zubních kazů, cukrovky, obezity atp. Je jasné, že se sladkostem nemůžeme vyhnout vždy, ale do jisté míry je lze účinně nahradit třeba sušeným ovocem. Ideální jsou například hrozinky, protože je můžou papat už roční děti. Před konzumací je nutné je vždy omýt pod tekoucí vodou. Při zpracování jsou totiž siřeny a pro děti je to nevhodné.
Později můžeme přidávat různé oříšky. Tady ale musíme dávat pozor na riziko alergické reakce. Řada lidí má alergii na oříšky. Opatrnost je namístě i při jejich konzumaci, jelikož může dojít k jejich vdechnutí a následně k dušení dítěte. Vždy proto dávejte tyto drobné poživatiny dětem pod dohledem dospělé osoby.
Jako náhražku sladkostí lze zvolit třeba i mražené ovoce ( borůvky, rybíz, jahody ), které dítěti můžeme dát do mističky a nechat chvilku rozmrznout. Ovoce menších rozměrů je i praktické při růstu zoubků, příjemně chladí, jak se rozpouští, dítě ho může žužlat a navíc i chutná. Záleží pouze na tom, jak to budeme dítěti prezentovat. Pokud budeme s hrozinkami zacházet stejně jako s bonbony, bude je dítě brát jako dobroty i ve vyšším věku.
Pokud však už dáváte běžné cukrovinky, podávejte je v omezené míře a nikoliv bezhlavě kdykoliv si dítě řekne. Pro zdraví můžete udělat třeba to, že k čokoládě dáte dítěti ještě něco, co obsahuje bílkovinu ( například jogurt nebo amarant), abyste předcházeli vzniku cukrovky druhého typu.
Sladkosti dětem neodpíráme, protože čím více je budeme zakazovat, o to více je dítě, kdykoliv se dostane z dosahu rodičů, bude konzumovat. Vhodnou variantou jsou i domácí koláče, buchty a různé řezy. Ještě, když je upeče babička, jsou dělány s láskou a také víme, že babička do nich dá ty nejlepší suroviny.