V posledním čtvrt roce prvního roku se už nemusíme bát do stravy zařadit také potraviny obsahující lepek (není-li zvýšené riziko celiakie – alergie na lepek), což jsou například ovesné vločky, piškoty, chleba i corn flakes (bez přidané soli a cukru). Je dobré nechat pomalu naše dítě, aby se samo zkusilo krmit lžičkou. Umožní mu to rozvíjet koordinaci svalových pohybů a zručnost. Musíme mu však stále pomáhat, protože dítě zatím není schopno se samo najíst. Usnadníme mu to tím, že mu dáme místo talířku hlubší misku, je dobrá plastová s přísavkou, aby ji nemohlo shodit na zem. Zrovna tak je lepší umělohmotná lžička, která je lehčí a není tak tvrdá pro jeho první zoubky.
V období, kdy začneme podávat hustější stravu, která obsahuje méně vody, je potřeba už dítěti také dodávat více tekutin. Na začátek stačí okolo 200 mililitrů, aby dítě neodmítalo kojení (pokud je stále kojené, jinak s podáváním tekutin začínáme dříve). A jaké jsou nejvhodnější nápoje? Na prvním místě je kojenecká voda, dále ředěné ovocné džusy či šťávy, dětský čaj. Nápoje je dobré nabízet již v hrnečku s hubičkou, ne v kojenecké lahvi. Dítě bychom totiž měly naučit pít z hrnečku stejně tak jako jíst lžičkou.
Bílá pórková polévka
Potřebujeme: pórek, brambory, vodu, majoránku, kmín, zakysanou smetanu, žloutek.
Postup přípravy: Na másle osmahneme pokrájený pórek a nakrájené brambory, přidáme kmín, majoránku, zalijeme vodou a necháme povařit. Když jsou brambory měkké, přidáme lžíci zakysané smetany a žloutek, rozmícháme a krátce povaříme. Můžeme zahustit trochou jíšky.
Králík se špenátem a bramborem
Potřebujeme: oloupané brambory, vařené králičí maso, špenát, olivový olej.
Postup přípravy: Uvaříme nakrájené brambory ve vodě, přidáme ještě teplé králičí maso s trochou vývaru a špenát, povaříme, pak vše rozmačkáme poctivě vidličkou a na závěr vmícháme lžičku olivového oleje.
Mišmaš s ovesnými vločkami
Potřebujeme: 30 g kuřecího masa, 1 malou mrkev, 1 malou petržel, 1 lžíci zeleného hrášku (může být i mražený), 1 malou bramboru, 1 lžíci ovesných vloček, kousek másla.
Postup přípravy: Drobně pokrájené maso a zeleninu uvaříme ve vodě doměkka. Pak přidáme lžíci ovesných vloček, kousek másla a vše důkladně promixujeme nebo rozmačkáme vidličkou.
Kedlubnová kaše s telecím masem
Potřebujeme: 1/2 malé kedlubny, kousek cukety, 1 malou bramboru, 50 g telecího masa a kousek másla.
Postup přípravy: Ve vodě uvaříme zeleninu pokrájenou na kousky a vodu si slijeme stranou. Zeleninu důkladně rozmačkáme a podle potřeby přidáme vývar ze zeleniny. Poté uvaříme kousky masa a rozmixované najemno je vmícháme do zeleninové kaše. Nakonec vmícháme kousek másla.
Zeleninové rizoto s kukuřicí
Potřebujeme: rýži, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžičku květáku, hrst kukuřice (asi nejlépe mraženou), olivový olej.
Postup: Uvaříme rýži, mrkev, hrášek, květák i kukuřici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a lžičkou olivového oleje.