Posted on

Suroviny:

1 hrnek rýže,1 hrnek jáhel, 1 litr plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, vanilkový cukr, skořice, sůl, meruňky- buď čerstvé nebo kompotované, nastrouhaná citrónová kůra. Můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi. Nyní je období švestek, jablíček, takže záleží na vaši chuti.

Postup:

Do cedníku si nasypeme rýži a jáhly a spaříme horkou vodou, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce s mlékem a vaříme, než se nám rýže rozvaří. Zhruba tak 45 min. Dle potřeby doléváme mléko a mícháme, aby se rýže nepřipálila. Trochu osolíme.

Zatím si utřeme 120 g másla s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Bílky si dáme stranou. Nakonec přidáme nastrouhanou kůru z omytého citrónu.Směs z rýže a jáhel dáme vychladnout. Až je směs studená, přidáme do ní utřené máslo s cukrem a vejci. Promícháme. Zatím si uděláme sníh z bílků a opatrně vmícháme do rýže.

Nachystáme si zapékací misku, silikonovou formu, podle toho, co máme doma po ruce, vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou. Dáme vrstvu rýže, na to dáme pokrájené meruňky, dle potřeby přisladíme, posypeme trochou skořice a na to dáme zase vrstvu rýže a posypeme skořicí. Vrstvy střídáme a máme jich tolik, jak velkou máme misku nebo pekáček. Nahoře by měla být vrstva rýže.

Pečeme v předehřáté troubě 45 min.

Určitě si tuto pochoutku zamilujete. Pro zastánce zdravé výživy určitě fajn varianta běžného rýžového nákypu. Nastávající maminky si jistě pochutnají a pokud máte doma batole, nebude protestovat a rádo si s vámi také dá.

Co jsou to jáhly?

Jáhly jsou prosná zrna zbavená pevné slupky. Jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Je na ně neprávem v dnešní době zapomínáno. V dřívějších dobách tvořily jídelníček našich předků. Jsou jedinou zásaditou obilovinou, která je vhodná u zaludečních potíží. Je také přirozeně bezlepková. Proto je tedy vhodná u pacientů trpící celiakií.

Obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek. Za zmínku především stojí obsah železa. Je tedy doporučováno při léčbě chudokrevnosti, která se u těhotných objevuje velice často.

Příprava jáhel je velice jednoduchá, avšak nejdříve, abychom odstranili jejich nahořklou chuť, je třeba je spařit vroucí vodou. Při vaření potřebujeme 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15 – 20 minut a poté je nechte chvíli odstát.

Informace o jáhlech čerpány z:

www.viviente.cz

Leave a Reply