Posted on

Chléb, obiloviny, těstoviny, rýže, brambory

  • 3-6 porcí denně
  • obsahuje mnoho důležitých prvků jako je železo, zinek, vápník, vitamíny skup. B
  • zdrojem vlákniny

Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)

  • 1 krajíček chleba
  • 1 rohlík
  • 3 malé sušenky
  • 1 hrníček vařených těstovin nebo obilnin (např. pohanka, vločky)


Ovoce a zelenina

  • minimálně 5 porcí denně (nad 400 g)
  • zdroj vitamínů a minerálů
  • zdroj vlákniny

Konzumovat především ovoce a zeleninu z našeho zeměpisného pásma. Polovina množství měla být v syrovém stavu.

Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)

  • 1 hrníček listové zeleniny, 1 rajče, 1 ks středně velkého ovoce
  • 100 g čerstvé nebo dušené zeleniny
  • 100 g čerstvých nebo konzervovaných bobulovin
  • 160 ml ovocné nebo zeleninové šťávy

Mléko a mléčné výrobky

  • bohatý zdroj vápníku
  • zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů (A,B)

Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)

  • 300 ml mléka
  • 200 ml jogurtu, kefíru
  • 250 g tvarohu
  • 45 g tvrdého sýra

Ryby, drůbež, maso, fazole, vejce, ořechy

  • 2 porce denně
  • bohaté na bílkoviny
  • zdroj železa

konzumovat libové maso, vyhýbat se uzeninám z důvodu vysokého obsahu soli a tuku

Hrubý odhad 1 porce (jedna z níže uvedených položek)

  • 80 g ryb, drůbežího masa nebo libového masa
  • 2 vejce
  • 200 g vařených fazolí

Sádlo, máslo, margarín, olej, cukr, sladkosti, sůl

Vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem soli, tuků, cukru s malým obsahem živin (např. slazené nápoje, dezerty,..) Solit raději méně a používat jodidovanou sůl.

Tekutiny
Kojící matka by měla vypít cca 3 l tekutin denně důležitých pro tvorbu mateřského mléka!

Důležité je konzumovat vyváženou potravu, nejlépe z našeho zeměpisného pásma. Nezapomeňte na vitamíny železo, vápník, jód a další důležité stopové prvky. U multivitamínu dodržujte správné dávkovaní!

(UNICEF)

Leave a Reply