Důraz na správnou výživu se dnes dostává do popředí zájmu nejen nastávajících maminek, ale i široké veřejnosti. Správná a vhodná výživa je totiž jedním z faktorů, které mohou zásadním způsobem ovlivnit průběh těhotenství a zdravotní stav novorozence. Negativní účinky na plod, způsobené nesprávnou výživou v těhotenství, se sice mohou projevit ještě před porodem či v době porodu, někdy se však důsledky těchto negativních vlivů mohou projevit až v dospělosti.
Změny ve výživě u těhotné spočívají především ve změně spotřeby a využití živin, minerálů, vitamínů i stopových prvků v těle. Kalorické potřeby plodu jsou výrazně nižší než u dospělého člověka, a to pouhých 300 kcal denně. Průměrný energetický příjem těhotné by se měl pohybovat kolem 2400 kcal denně. Přijímání většího, nebo naopak menšího počtu kalorií, by mohlo být pro vývoj plodu nebezpečné.
Pro orientační kontrolu přiměřeného energetického příjmu těhotné ženy obvykle stačí pravidelná kontrola váhy, a to každý týden ve stejnou denní dobu a ve stejném oblečení. Ženy s nadváhou, ženy podvyživené a těhotné ženy s vícečetným těhotenstvím (dvojčata, trojčata, atd.) by se však měly průběžně radit s lékařem.
Strava těhotné ženy by měla být pravidelná a vyvážená, bohatá na vitamíny a minerály. Měla by obsahovat dostatek ovoce a zeleniny. Zapomínat by se nemělo ani na potraviny bohaté na vlákninu. Pokud žena zvolí vyváženou stravu, je to pro její dítě ten nejzdravější start do života. Vyvážená strava podporuje jeho správný růst a vývoj mozku. Nadměrné množství tuků a cukru však neprospívá ani ženě, ani ještě nenarozenému dítěti.