V našich podmínkách jsou hlavním zdrojem vápníku. Zároveň obsahují plnohodnotnou bílkovinu, laktózu – mléčný cukr, vitamíny, neodtučněné i živočišný tuk. Dělí se na mléko a mléčné výrobky. Mléko je třeba během těhotenství konzumovat pouze pasterizované. Během těhotenství není zvláštní důvod vyhledávat tučné mléko nebo tučné mléčné výrobky. Na druhé straně ale není nutné se jim vyhýbat zcela, i když by se měly upřednostňovat spíše jejich nízkotučné varianty.
Zvláštní, nutričně velmi bohatou skupinou mléčných výrobků jsou sýry. Obsahují plnohodnotnou bílkovinu, velké množství vápníku, v průměru 670 mg/100 g, zinku, hořčíku, vitamínu D, B12, B2 a A. Jejich nevýhodou je vysoký obsah živočišných tuků a tak i vysoký energetický obsah.