Tuky jsou sloučeniny glycerolu a mastných kyselin. Mastné kyseliny se dělí na nasycené (saturované) a nenasycené. Nenasycené dále na jednoduše nenasycené (monoenové) a vícenásobně nenasycené (polyenové).
Nasycené mastné kyseliny většinou působí nepříznivě – zvyšují hladinu cholesterolu v krvi (většinou jsou obsaženy v živočišných tucích, jako je máslo, sádlo, hovězí tuk).
Přirozené tuky jsou pro vývoj dítěte velmi důležité (včetně nasycených tuků a cholesterolu, které jsou hojně obsaženy v mateřském mléce, protože jsou potřebně pro stavbu nervové soustavy dítěte). Žena by měla konzumovat přirozeně tučnější jídla, například mořské ryby (pozor na tuňáky, makrely a mečouny, protože mohou být kontaminováni rtutí), dále jikry (kaviár), korýše, maso (pokud možno z ekologického chovu), kvalitní mléčné výrobky (raději nepasterizované a nehomogenizované) a máslo. V tradičních kulturách dostávaly těhotné a kojící ženy přednostně tučné potraviny, kdykoliv byly k dispozici.
Trans-mastným kyselinám by se měla žena vyhýbat; tyto tuky jsou obsaženy v potravinách rychlého občerstvení (např. v hamburgerech a ve smažených hranolcích), ve většině margarínů, v pražené kukuřici, v rostlinných tucích a ve všem, co nese název “částečně hydrogenované rostlinné oleje”. Trans-tuky jsou velice nebezpečné, jak pro matku, tak pro dítě. Tyto tuky jsou pravými viníky našich problémů, nikoliv přirozené nasycené tuky nebo cholesterol (se kterým jsou často chybně srovnávány).
Omega-3 mastná kyselina DHA je nejdůležitější mastnou kyselinou pro vývoj dítěte (vyživuje mozek a nervovou soustavu a souvisí s rozvojem inteligence); nejsnadněji ji může získat z ryb anebo z rybího tuku. Doporučují užívat pouze kvalitní potravinové doplňky.