Potřebujeme (na 4 porce):
- 600 g žampionů
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 středně velké cibule
- 1 středně velký česnek
- 500 g rajčat
- 1 vejce
- olej
- sůl
- pepř
- brambory na 4 porce
Příprava: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Žampiony očistíme, rozpůlíme a pokapeme citronovou šťávou. Cibuli, česnek a rajčata nadrobno nakrájíme a smícháme s žampiony. Vše osolíme, opeříme a a vložíme na rozpálenou pánev a chvíli smažíme (cca 2 min.). Jednu polovinu vařených a osolených brambor položíme na dno pekáče (nebo zapékací mísy), na ně navršíme zeleninovou směs a nakonec přidáme zbylé brambory, příčemž jejich horní vrstvu potřeme 1 vejcem. Zapékáme v předehřáté troubě (180 °C) cca 10-15 min.